Aksaray’ın afetlere karşı hazırlık kapasitesinin artırılması ve olası afetlerin oluşturabileceği zararların en aza indirilmesi amacıyla yürütülen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarında ikinci çalıştay gerçekleştiriliyor.

Aksaray Üniversitesinin ev sahipliğinde 28-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenen çalıştayda, kentte karşılaşılabilecek afetlere ilişkin mevcut riskler değerlendiriliyor. Çalışmalar kapsamında risklerin azaltılması için izlenecek yöntemler ve uygulanabilecek eylemler üzerinde duruluyor.

Çalıştaya Aksaray İl Afet ve Acil Durum Müdürü Adil Arslan’ın yanı sıra Aksaray Üniversitesinde görev yapan akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kurum personeli katılıyor.

Yanlış su sıcaklığı kalp krizine davetiye çıkarıyor
Yanlış su sıcaklığı kalp krizine davetiye çıkarıyor
İçeriği Görüntüle

Deprem masasıyla başladı

Çalıştayın ilk gününde deprem masası üzerinden çalışmalar yürütüldü. Aksaray özelinde muhtemel bir deprem afeti karşısında mevcut risklerin değerlendirilmesi ve bu risklerin azaltılmasına yönelik çalışmalar ele alındı.

Toplantılarda, deprem riskine ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra afet öncesinde alınabilecek önlemler, risklerin azaltılması için izlenmesi gereken yöntemler ve kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik konular üzerinde duruldu.

Çalıştay kapsamında Aksaray için deprem risklerinin azaltılmasına yönelik amaç, hedef ve eylemlerin belirlenmesi çalışmaları gerçekleştirildi. Böylece kentte afet meydana gelmeden önce yapılması gereken çalışmaların daha sistematik biçimde ortaya konulması hedefleniyor.

Diğer afet türleri de masaya yatırılacak

İRAP 2. Çalıştayı yalnızca deprem riskiyle sınırlı kalmayacak. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde Aksaray açısından önem taşıyan farklı afet türleri de uzmanlar ve ilgili kurumların katılımıyla değerlendirilecek. Bu kapsamda çalıştayın devamında; meteorolojik afetler, kütle hareketleri, obruk afetleri başlıkları ele alınacak. Söz konusu afet türlerine ilişkin risklerin değerlendirilmesi, risk azaltmaya yönelik hedeflerin ortaya konulması ve uygulanabilecek eylemlerin belirlenmesi planlanıyor.

Kurumlar arası iş birliği vurgusu

Çalıştayda kamu kurumları, akademik çevreler ve sivil toplum kuruluşlarının aynı masa etrafında buluşmasıyla Aksaray’ın afetlere hazırlık kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Afet risklerinin yalnızca afet meydana geldiğinde müdahale edilerek yönetilemeyeceğine dikkat çekilirken, afet öncesi risk azaltma çalışmalarının kentlerin dirençliliği açısından önemli olduğu değerlendirildi.