Aksaray’ın Geçmişi Ve Geleceği Sempozyumda Tartışılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray’ın Geçmişi Ve Geleceği Sempozyumda Tartışılıyor
ASÜ Rektörlüğü tarafından, Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ASÜ Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi katkılarıyla organize edilen “5’inci Uluslararası Aksaray Sempozyumu” başladı.

Sempozyum açılış töreninde konuşan Vali Hamza Aydoğdu sempozyumun tarihten gelen değerleri geleceğe aktarma konusunda önemli bir arşiv ve akademik kaynak olduğunu dile getirerek, “Yaşadığımız şehri iyi tanımak doğru hizmet üretme imkânı verir. Doğru hizmetse şehri cazibe merkezi yapar. Bu da bilgiyle olur. Bilgi en büyük güçtür” dedi.

“Aksaray Anadolu’nun Özetidir”

Milli bir tarih bilinci oluşmasının önemine dikkat çeken Vali Aydoğdu, “Aksaray zengin bir tarih, eşsiz bir coğrafya ve derin bir manevi dokuya sahiptir. Âşıklı Ören Yeri ile başlayan binlerce yıllık bir geçmişi sinesinde barındırır. Doğu ve batı medeniyetlerinin tam ortasında olması nedeniyle farklı kültürlere beşiklik yapar. Bunun yanı sıra Aksaray, tarımsal anlamda da gizli bir lokomotiftir. TÜİK verilerine göre geçen yıl Türk ekonomisine 6,1 milyar lira katkı sağlamıştır. Türkiye genelinde yoncada birinci, kabak çekirdeği, sarımsak ve ay çekirdeğinde ise üçüncü sıradadır. Türkiye süt üretiminin yüzde 25’ini tek başına karşılayan bir güçtür Aksaray. Ayrıca tarihte yetiştirdiği âlim, kültür ve sanat adamlarıyla ‘Kubbetül İslam’ olarak anılan şehirlerin de başında gelir. Aksaray, gerçek manada Anadolu’nun özeti hatta özüdür. Bu özü korumak herkese ortak bir sorumluluk yüklemektedir”  ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Evren Dinçer ise açılış törenindeki konuşmasında, düzenlenen organizasyonun Aksaray’ın sosyal ve beşeri sermayesine, bilim dünyasına çok güzel katkılar sunacağını dile getirdi.

“Ansiklopedi Ortaya Çıkacak”

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Aksaray sempozyumunun amaçları ile ilgili yaptığı bilgilendirmede “Buradan Aksaray’la ilgili bir e-ansiklopedi çıkaralım istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Hedefimiz, akademik denetimden geçmiş bir bilgi stoku oluşturmak. Şu ana değin oldukça yoğun bir malzeme oluşmuş durumda. İleride, Aksaray’ın her şeyini kapsayan güzel bir ansiklopedi ortaya çıkmış olacak” şeklinde konuştu.

Online Gerçekleşiyor

İki gün sürecek olan ve COVID-19 pandemisi nedeniyle elektronik ortamda yapılan sempozyum kapsamında, farklı sanal salonlarda Aksaray’la alakalı 64 bildiri sunulacak. Daha önce sosyal bilimler ağırlıklı bir içeriğe sahip olan sempozyumda bu yıl eğitim bilimleri, fen bilimleri ve temel matematik, filoloji, güzel sanatlar, hukuk, ilahiyat, planlama ve tasarım, mühendislik, sağlık bilimleri, sosyal bilimler, beşeri ve idari bilimler, ziraat, orman ve su ürünleri ile spor bilimleri alanlarında hazırlanan bildiriler de yer alacak. Haber Merkezi

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ağaçören İzmir İçin Seferber OlduÖnceki Haber

Ağaçören İzmir İçin Seferber Oldu

Siyah Beyazlı’lar Kupaya Veda EttiSonraki Haber

Siyah Beyazlı’lar Kupaya Veda Etti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar