Nerde O Eski Bayramlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nerde O Eski Bayramlar
Aksaray Merkez’de ekonomik kriz nedeniyle evine ekmek götürmekte zorlanan esnaf, Ramazan Bayramı öncesinde yapılacak alışverişlerle piyasanın canlanmasını beklerken hayal kırıklığına uğradı.

Ekonomik Kriz Bayram Alışverişini Fena Vurdu! 

Vatandaşlar Ramazan Bayramı alışverişine rağbet göstermeyip sadece günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yönelince çarşı pazarda bayram heyecanı kalmadı. Maddi yetersizlikten çocuklarına bayramlık alamayan anne babalar “O güzel bayramlar eskide kaldı” diyerek ekonomik krizden etkilendiklerini söyledi.

Ülke genelinde yaşanan ve etkileri yoğunlukla sofralarda hissedilen ekonomik kriz Ramazan Bayramı’nı da vurdu. Ramazan Bayramı için alışveriş yapılmamasının en önemli etkenlerinden biri olarak fiyatlardaki aşırı yükselişi gösteren esnaf, bu bayram alışveriş yapmanın vatandaşlar için lüks sınıfına girdiği fikrinde birleşti.  

Aksaraylı Ahmet Kılıç bayram alışverişi yapmak için vatandaşın imkânının olmadığına dikkat çekerek “Önceleri insanların imkânları vardı. Bayrama bir hafta kala çarşı, pazar insanlarla dolar taşardı. Az önce çarşıyı gezdim geldim. Esnaf o kadar sakin ki anlatamam. Ülkemizde alım gücü ve maddi imkânsızlık had safhada. Bize her gün bayram deyip geçiyoruz. Şu ülkenin haline bir bakar mısınız? Ülkede ne liyakat var, e bir anlama var ne bir anlayış var” diye konuştu.

“O Güzel Bayramlar Eskidendi”

Seyyar satıcı olan 58 yaşındaki Seyide Sirkeci işlerinin durgun olduğunu belirterek, “Bayramda yapacağımız tek şey belki biraz dinlenebilmek. Çünkü 4 gün boyunca işe çıkamayacağız” dedi. Üç kız çocuğu olduğunu söyleyen Sirkeci “700 TL eve kira ödüyorum. Bir de yaşlılık maaşı alıyoruz. Kira, doğalgaz, elektrik derken kimseye muhtaç olmamak için seyyar satıcılık yapıyoruz. Eski bayramlar çok iyiydi. Belki imkânlarımız yine kısıtlıydı ama bir bolluk ve alım gücümüz vardır. Şimdi öyle mi? Bayram geldi ayağımıza kötü bir ayakkabı bile alamadık. O güzel bayramlar öncedendi. Maalesef artık yok, ne yapalım, biz de bu şekilde hayat mücadelesine devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Psikolojimiz Bozulmaya Başladı”

Bir restoranda asgari ücretle garson olarak çalıştığını söyleyen Yusuf Ak “Evde bir kız çocuğum var. Maalesef aldığımız maaş ortada. Bayram alışverişi falan şurada dursun, evin ihtiyaçlarını zor yetiştiriyoruz. Dışarıya çıkmaya korkuyoruz, ucu ucuna bir hayat yaşıyoruz” diyerek isyan etti. Siyasette yaşanan kavgaların artık bir an evvel bitmesi gerektiğini söyleyen Ak “Bu siyaset ve ekonomi insanların psikolojisini bozmaya başladı. Bu bayramdan tek dileğim siyasetteki bu kısır çekişme ve kavgalar bitsin. Başka bir şey istemiyorum. Siyasetteki kavgalar bittiği zaman insanların psikolojileri de düzelecektir” dedi.

“Konfeksiyona Gelen Zam Yüzde 209”

Konfeksiyon ürünlerine yüzde 209 zam geldiğini hatırlatan Esnaf Bülent Ünlü “Hal böyle olunca vatandaş zorunlu ihtiyaçları dışında alışveriş yapmıyor. Bayram alışverişi yok denecek kadar az. Her şey hazır, ama müşterimiz eksik. Yeter ki müşterimiz gelsin gerekirse kendi canımızdan feragat eder indirim yaparız” diyerek vatandaşları davet etti. “Bu bayramların diğer bayramlardan farkı anormal fiyat farkı” diyen Cevdet Tuncer ise “47 yaşındayım ben de böyle bir fiyat farkı görmedim. İki çocuğum var. Bu bayramda kendimize bir şey almadık. Ama çocuklarımıza bayramlık aldım” diyerek içinde bulunulan ekonomik durumu özetledi. 

“Esnaf Fakirleşti”

Emekli olan Mustafa Berk ise “Bayram öncesi emeklinin ağzına bir parmak bal çalındı. Bayram ikramiyesi konusunda farklı rakamlar söylendi. Emekli umutlandı, ama umudumuz hevesimiz kursağımızda kaldı. Emeklinin hayalleriyle oynandığı için artık emekliler kendi aralarında Ak Parti’ye oy verip vermemeyi tartışıyor. Bu ekonomi düzelirse bir şeyler olur, ama bu gidişat hiç iyi yere gitmiyor” diyerek yapılacak bir seçimde farklı bir partiye oy vermeyi düşüneceğini ifade etti.

“Arzu Edilen Bayram Alışverişi Yok”

Esnaf Hacı Coşkun ise arzu edilen bayram alışverişinin olmamasından dolayı bayramı zor geçireceklerini ifade etti. Coşkun “Arzu ettiğimiz bayram alışverişi maalesef yok. Vatandaşlar banka önlerinde Kapalı Çarşı’daki esnafımızın dükkânları boş. Orta halli esnaf fakirleşti. Bu bir gerçek piyasada ürün var alım gücü yok” şeklinde konuştu. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Bilgin Yarın Aksaray’daÖnceki Haber

Bakan Bilgin Yarın Aksaray’da

Örme kumaş satın alınacaktırSonraki Haber

Örme kumaş satın alınacaktır

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar