Aksaray’da mesleğini hakkıyla yapan ama devlet memuru olmadığı için bu çileyi sonuna kadar çeken binlerce insan var. Ancak umut verici bir gelişme kapıda. Farklı partilerin milletvekilleri, yeşil pasaportun sınırlarını genişleterek toplumun geniş kesimlerine yayılması için Meclis’e peş peşe kanun teklifleri yağdırdı. Pilotlardan muhtarlara, veterinerlerden öğretmenlere kadar uzanan listeyle, seyahat özgürlüğünün önündeki bariyerler yıkılmak isteniyor.

Sağlık çalışanlarına vefa: 15 yıl detayı

Aksaray’ın köylerinde büyükbaş hayvanları tedavi etmek için gece gündüz koşturan bir veterineri düşünün. Veya yıllardır aynı mahallede dert dinleyen eczacıyı. Bu insanlar mesleki bilgi birikimlerini artırmak için yurt dışındaki sempozyumlara gitmek istediklerinde maalesef kapılar yüzlerine kapanıyor. Meclis’e sunulan yeni tasarı; doktor, diş hekimi, veteriner ve eczacıların odalarına kayıtlı olarak 15 yılı geride bırakmaları halinde hususi damgalı pasaport alabilmesini öngörüyor. Böylece kamuda çalışanla serbest çalışan arasındaki haksız rekabet ortadan kalkacak.

Öğretmenler ve mühendisler için bekleyiş sürüyor

Öğretmenler odasındaki adaletsizlik de nihayet son buluyor. Özel okullarda veya dershanelerde hayatını eğitime adamış eğitimcilere, toplamda 10 yıllık SGK geçmişlerini belgelemeleri koşuluyla yeşil pasaport hakkı tanınması talep edildi. Aksaray’ın inşasında ve sanayisinde ter döken mühendisler ile mimarlar için de masada iki ayrı görüş var. Bazı teklifler 10 yıllık kıdemi yeterli bulurken, bazıları 15 yıllık mesleki tecrübede ısrarcı. Süre ne olursa olsun, bu adım TMMOB üyeleri için büyük bir motivasyon kaynağı.

Muhtarlar ve pilotlar da listeye girdi

Aksaray’ın cefakar köy ve mahalle muhtarları da bu sevindirici gelişmeden payını alıyor. Üstelik onlar için herhangi bir çalışma yılı kısıtlaması teklifte yer almıyor. Ömürleri gökyüzünde geçen pilotlar ise vize süreçlerinin yarattığı maliyet ve zaman kaybından kurtulmak için 5 yıllık uçuş geçmişiyle bu haktan faydalanacak. Ayrıca mali müşavirler için de 15 yıl sınırı masada. Tüm bu umut verici gelişmelere rağmen, Aksaraylıların bir süre daha beklemesi gerekecek. Çünkü teklifler henüz İçişleri Komisyonunda ve yasal zemine oturması için Meclis oylamalarının tamamlanması şart.

 

Kaynak: Haber Merkezi