Su Tasarruf Çağrılarına Dikkate Alan Yok!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Laleli Mahallesi'nde kontrolsüzce 3 gündür akan su, hayatı olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Su israfının önüne geçilemezken, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hunharca harcanan bu suları, sıcaklıklar arttıkça üretici mumla arayacak. 

 Kış mevsiminde yağışların az olması, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve vatandaşın bilinçsizce vahşi sulama yapmasından kaynaklı olarak Aksaray'da kuraklık tehlikesi devam ediyor. Öte yandan Laleli Mahallesi'nde 3 gündür kontrolsüzce akan su, yolları ve tarlaları talan etti. Mahallede her yer çamur ve sular içerisinde kalırken, mahalle sakinleri yetkililerden yardım bekliyor.

"İnsanlarımız Bilinçsiz Olduğu İçin Sularımızı Hunharca Kullanıyorlar ve İsraf Ediyorlar"

Aksaray Amatör Sportif Oto Balıkçı ve Doğayı Koruma Dernek Başkanı Caner Yiğit, Türkiye'de ve dünyanın birçok noktasında kuraklık sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek, "Yağmurun yağmayışı, karın yağmayışıyla zemin altı suları ve zemin üstü sularımızda eksilmeler var feci şekilde. Şu anki hububatlarımızın arpa, buğday sulamaları yapılmaktadır. Bunların sulamaları Mamasın Barajı'ndan gelmektedir Aksaray'da. Mamasın Barajı'nda içme suları da oradan temin edilmektedir. Şu anki sulamalarımızda belediyemiz sularımızı çiftçilerimize gönderiyor, belirli kanallarla ve bu kanallardaki çiftçilerimiz de bunlarla hububatlarını, sulamalarını yapıyor. Yalnız şu anki sulamalarda otokontrolde biraz zayıflık olduğu için insanlarımız da bilinçsiz olduğu için sularımızı hunharca kullanıyorlar ve israf ediyorlar" dedi.

"Kapalı Sulama Sistemine Geçilmesi Gerekiyor"

Aksaray'da halihazırda bir su sorunu yaşandığını ifade eden Yiğit, bu sorunun giderilmesi için belediye ve devletin önlem almasının şart olduğuna vurgu yaparak, "Kapalı sistem sulama sistemine geçilmesi gerekiyor. Yıllardır zaten bundan bahsediliyor. Şu an gördüğünüz gibi Lale Bağında bir yerdeyiz ve her taraftan sular hunharca israf ediliyor ve bunun hiçbir şekilde kontrolü yapılmıyor. Şu an örneğin Aksaray'daki Mamasın Barajı'ndaki bir balık popülasyonunun artırılması için de uğraşıyoruz biz. Bununla alakalı da şu an sazan balıkları yumurtlama döneminde ve kıyıya gidip yumurtlama yapıyorlar. Şu anda da suları bu şekilde israflı bir şekilde kullandıkları için de yumurtalar kenarda kalıyor ve çoğalmaları engelliyor. Bu sistemde şu an otokontrolümüzü artırıp, çiftçilerimizi bilinçlendirip, su kullanımını, israfını önlememiz gerekiyor.

Bununla alakalı çalışmaları yapmamız gerekiyor ya da kapalı bir sisteme geçmemiz lazım. Çünkü biz nasıl yıllardır büyüklerimiz, devlet büyüklerimiz olsun, önde gelenlerimiz sürekli bize diş fırçalarken bile israf yapmayın, sularımızı israf etmeyelim şeklinde birçok kampanya düzenlenirken bu tarzda bir israfı da artık önlemek lazım. Şu an gerçekten de çok büyük bir israf yapılıyor. Dünden beri ben buradayım ve sürekli burada su fazla bir şekilde akıyor ve yollara taşıyor. Böyle sıkıntılar yaşıyoruz. Bunları önlememiz gerekiyor" açıklamasında bulundu. Haber: Kemal Onur Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Selçuklu Cami Ve Külliyesi Şehrimize Çok Yakıştı"Önceki Haber

"Selçuklu Cami Ve Külliyesi Şehrimize Ço...

Sebebi Bilinmeyen Yangın Bir Anda Büyüdü, İtfaiye Zor Anlar YaşadıSonraki Haber

Sebebi Bilinmeyen Yangın Bir Anda Büyüdü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar